Sivut

tiistai 29. joulukuuta 2015

Yin ja Yang -tasapaino

Pari päivää sitten kuulin radiosta pysäyttävän uutisen: Kiinassa luovutaan syntyvyyden säännöstelystä eli yhden lapsen politiikasta, sillä miehiä on nyt 33 miljoonaa enemmän kuin naisia. Siis hetkinen, kolmekymmentäkolme MILJOONAA miestä. Tuli mieleen kaksi asiaa: 1) nyt on Kiinassa yin ja yang vahvasti epätasapainossa ja 2) toivottavasti edes osa noista miehistä ei kaipaa naisseuraa.

Yin ja yang -tasapaino on oikeastaan hyvä muistutus siitä, että kultainen keskitie on kaikkien opintojen äiti. Siinä missä yin edustaa mm. feminiinisyyttä, pimeyttä, mataluutta, runsautta, pehmeyttä ja talvea, on yang täynnä maskuliinista, ylöspäin suuntautuvaa energiaa, terävää, kirkasta, sileää pintaa. Määritelmät menevät pitkälle ja kaikkea tarkastellaan suhteessa ympäristöönsä. Aurinko on yangia kuuhun verrattuna, mutta kuu on taasen yang verrattuna pimeään yöhön. Minä olen hyvine unenlahjoineni sangen yin, mutta laiskiaiseen verrattuna, joka nukkuu suurin piirtein koko vuorokauden, olenkin aika pirtsakkaa tekoa. Kaikki on suhteellista.

Miten Kiinassa, tuossa yinin ja yangin alkuperämaassa sitten voikin mennä asiat niin pieleen? Eivätkö he ole kuunnelleet omia oppejaan? Ehkä tässä ne kuuluisat pienet purot ovat luoneet valtaisan meren. Miesten edustama suvun nimen säilyminen ja jatkaminen on aika turha idea, jos naisten edustama hedelmällisyys tyssää naisten puutteeseen. Siinä missä menneillä vuosikymmenillä oli suosittua, että suomalaiset keski-ikäiset miehet tilasivat "postimyyntimorsiamia" Aasiasta, niin mistä kiinalaiset miehet löytänevät morsiamensa? Onko maapallolla itse asiassa kohta puutetta naisista? Pieni googletus-hetki ja olen viisaampi: kyllä, miehiä on miljoonittain "yli tarpeen". Suomessa sentään elämme lukumäärältään naisvaltaisessa yhteiskunnassa, tosin 100 000 naista enemmän on koko maailman mittakaavassa kuin poron kusema lumessa, käyttääksemme kotoista sanontaa.

Emme kovin paljon pysty vaikuttamaan koko maailman syntyvyyteen ja sen yin ja yang -tasapainoon, joten siirtykäämme helpommin käsiteltäviin yksiköihin, eli meihin itseemme. Se mihin voimme vaikuttaa, on oma tasapainomme niin kehossa, mielessä kuin kotiympäristössä. Jos yang lähtee lapasesta, niin henkilö elää kyllä täysillä, mutta todennäköisesti sortuu työ-, siivous-, biletys- tai muuhun vastaavaan narkomaniaan. Menee siis liian lujaa omalla valitsemallaan sektorilla. Yin-ihmisen tapaat sohvalta. Hänellä saattaa olla kilpirauhasen vajaatoiminta ja hitaat refleksit sekä kyky nukkua pahimmankin rajuilman läpi. Kaikkein yinmäisin ihminen on itse asiassa kuollut, siis täydessä lepotilassa kaiken kiireen tuolla puolen. Voimme vain todeta, että liika yin, kuten ei liika yangkaan ole ihmiselle hyväksi. 

Kotona on myös alueita, jotka ovat enemmän yin tai yang. Keittiössä touhutaan aktiivisesti, siellä on kiiltäviä, virtaviivaisia pintoja, joita siivotaan usein (toivottavasti). Kaikki elektroniikka, mikä piippaa, sekoittaa ja paistaa, luo aktiivista sykettä. Varasto, vaatehuone tai makuuhuone puolestaan katsotaan yinmäisiksi, pysähtyneemmän energian alueiksi. Niissä ei ole tarkoituskaan tapahtua jatkuvalla syötteellä, pääpaino on olemisella, säilymisellä. 

Itse olen miettinyt, että eräs hyvä esimerkki yin ja yang -tasa-painon haasteista on suorittaminen versus oleminen. Aina aktiivinen mieli piiskaa meitä suorittamaan, tekemään, duunaamaan, prosessoimaan. Keho ja henkinen ulottuvuus tahtoisi ehkä vaan oleskella, chillailla ja downshiftata. 

Joulun valmistelutohinoiden jälkeen on voinut keskittyä muutaman päivän vain omaan napaansa ja mitä sinne mättää. Elämme jouluna yineintä vaihetta koko vuodessa. Nyt saa märehtiä pimeydessä ja hukkua omaan runsauteensa. Tammikuu tarjoaa meille taas superannoksen yangia, kun ilotulitteet räiskitään korkealle taivaalle, mieli aktivoituu lupaamaan enemmän kuin jaksaa toteuttaa ja toivo kevään valoisuudesta ja paremmasta tulevaisuudesta alkaa orastaa. 

Yin ja yang ei ole vain kiinalaisten keksintöä, se näkyy suomalaisissa vuodenvaihteluissa ehkä selvemmin kuin missään muualla. Kun juhannuksena yang on saavuttanut korkeimman huippunsa, se sisältää silti pienen pienen ripauksen yiniä. Suomalainen kesähaikeus on ensimmäinen uutistenlukija, joka kaiken yang-ilon keskellä mainitsee, että päivät alkavat lyhentyä ja kohta on taas talvi. Nyt kun olemme selättäneet tuon talvisen yinin täyteyden, yanginen valon pilkahdus lämmittää taas.



Kuva: www.fengshui-doctrine.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti