Sivut

sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Fengshui on kodin personal trainer


Turun Sanomien artikkeli fengshuista on ilmestynyt, avec mua. Olin varoitellut tuttavia facebookissa, että saattavat joku päivä tukehtua aamukahviinsa nähdessään yllättäen kuvani lehdessä, mutta ehkä järkyttyneempi olin itse. Voi ei, tuoltako mä näytän, ja ihan julkisesti! Ehkä kameran linssi jotenkin vääristää ja sanomalehtipaperi suurentelee ihohuokosiani. Säärikarvat eivät onneksi käy, kun ne tajusin sheivata, ja ikkunatkin pesin muun kuuraamisen ohella. Kaikki ei ole siis aivan menetettyä.

Toisaalta tietysti aivan fantastista päästä näin isosti esille fengshuin kanssa. Jaana Pakarisen kirjoittama juttu oli mukava, asiallinen ja suuhuni sopiva. Ja kuulemma ainakin Hesarissa 1/8-sivun kokoinen mainos maksaa 2000 euroa, joten voisi ajatella, että tässä koko sivun jutussa on nyt ilmaista mainostilaa sellaisella rapialla 16 000 eurolla. Ei paha! Väliäkö sillä, jos näytän lehtikuvassa turvonneelta, ei kai tämä mikään mallikilpailu ollutkaan. (Jotain tarttee silti ehkä tehdä. Julistaa keittiö no go -alueeksi tai kehittää pakonomainen lenkkeilytarve.)

Tekstiä on toki lyhennetty kun fengshui ei yhteen artikkeliin millään mahdu. Suonette siis anteeksi, että tässä ei kovin syville vesille vielä mennä ja moni asia on jäänyt pois tai oiottu suoraksi. Mukava asento nojatuolissa ja tuhti kirjapino fengshui-oppaita korjaavat sen asian. Voit myös tulla kurssilleni syksyllä!

Koska kaikki eivät Turun Sanomien lukijakuntaan tai ilmestymisalueelle osu, niin iloksenne näpyttelen artikkelin sisällön tähän blogiin. Näin se käy:


"Fengshui on kodin personal trainer

Fengshui-sisustuksella pyritään kodin harmoniaan, joka saavutetaan viiden elementin, maan, veden, tulen, puun ja metallin luonnonmukaisella tasapainolla. Fengshui on sisustuksessa jälleen pinnalla konmari-villityksen ansiosta. 

Suomessa fengshui-sisustuksesta alettiin puhua 1980-luvulla. Vuosituhannen vaihteessa sen suosio hiipui, mutta nyt viimeisen viiden vuoden aikana fengshui on jälleen herättänyt kiinnostusta kodin sisustamisessa. Turkulaisen fengshui-konsultin Virpi Karjalaisen mukaan fengshui ei suinkaan ole jäänyt esimerkiksi järjestämisoppi konmarin jalkoihin.

 - Perusajatushan niissä on ihan sama, eli raivataan vanhaa pois, ja siivotaan koko kämppä turhasta tavarasta. Se on fengshuinkin lähtökohta, mutta fengshui on myös paljon enemmän, hän toteaa. 

Tarkoituksena on saada asuntoon tarpeeksi tilaa qi-energian vapaalle virtaamiselle.

 - Usein käytetään vertausta lihavaan ihmiseen. Eli kodissa tulisi olla niin paljon tilaa, että todella lihava ihminenkin mahtuisi kulkemaan asunnossa vaivattomasti kolhimatta itseään huonekaluihin, Karjalainen kertoo. 

Myöskin teräviä kulmia eli niin sanottua sha-energiaa tulisi välttää ja suosia kodissa mahdollisimman luonnonmukaisia muotoja. Koko fengshui-sisustus ottaakin mallia luonnon tasapainosta ja sen elementeistä. 

Karjalaisen mukaan fengshuita aivan turhaan ajatellaan usein mystisenä salatieteenä.

 - Vaikka usein saatetaan ajatella, että fengshui on hörhöilyä, se on oikeasti aika järkiperäistä. Esimerkiksi sängynpäätyjä fengshuissa suositaan, koska ne antavat tukea elämälle ja parisuhteelle, mutta toisaalta ne suojaavat seinää tummentumilta, antavat ryhtiä sängylle ja helpottavat seinään nojailua ilman, että pää kolahtaa seinään. Fengshuita on ollut olemassa noin 3000 vuotta, kyllä siinä ajassa huonoimmat ideat ovat ehtineet karsiutua pois, Karjalainen sanoo.

Karjalainen vertaa fengshuita kodin personal traineriin.
 - Kun kroppa personal trainerin avustuksella koetetaan saada toimimaan, tasapainoon ja nesteet liikkeelle, niin samalla tavalla fengshuissa pyritään saamaan koti luonnolliseen balanssiin ja energiat kiertämään, hän sanoo. 

Fengshui-konsulttina Karjalainen myös toimii kuten personal trainer. Hän antaa vinkkejä ja neuvoja kodin tasapainottamiseen, mutta itse muutostyö jokaisen täytyy tehdä itse. Syksyllä hänellä alkaa Turun työväenopistolla fengshui-sisustamisen kurssi, jonne jokainen voi mennä hakemaan vinkkejä oman kotinsa sisustamiseen.

Fengshuissa ei pyritä Karjalaisen mukaan antamaan liian tiukkoja sisustusohjeita, vaan fengshuita voi jokainen soveltaa oman persoonansa ja sisustusmakunsa mukaan. Jos esimerkiksi tiettyyn osaan kotia kaivataan tuli-elementtejä, voivat ne olla vaikkapa väreillä toteutettuja, kuten punaisen, oranssin ja pinkin eri sävyjä.

 - Tai jos ei tykkää sisustaa väreillä, kuten nykyisin niin monet, jotka suosivat valkoista sisustusta, tällöin tulielementit voivat löytyä myös materiaaleista ja muodoista. Tuli-elementit voivat olla esimerkiksi kynttilöitä ja nahkaa, sekä liekkimäisiä kartionmallisia muotoja, Karjalainen neuvoo.

Fengshuissa energian vapaan liikkuvuuden lisäksi kaiken a ja o ovat viisi elementtiä, tuli, maa, vesi, puu ja metalli sekä näihin liittyvät ilmansuunnat. Ne yhdessä muodostavat fengshuin perustan, pohjapiirroksen päälle asetettavan bagua-kartan. Jokaisessa ilmansuunnassa tulisi suosia sen omaa elementtiä sekä sitä tukevaa elementtiä viiden elementin kierron mukaan. 

Eri elementit voivat sisustuksessa ilmentyä väreinä, muotoina tai materiaaleina. Karjalaisen omassa kodissa esimerkiksi olohuoneen sohva sijaitsee asunnon pohjoispuolella. Niinpä sohva on täynnä sinisen sävyisiä sohvatyynyjä ja sohvan takana olevissa tauluissa toistuvat vesielementit; on lainekuvioita ja vesipisaroita. Vastaavasti hänen itäpuolisessa keittiössään on paljon puuta materiaalina.

 - Olennaista on myös tietää omat suotuisat ilmansuunnat ja elementit joita katsotaan kiinalaisen astrologian avulla. Astrologia onkin erottamaton osa fengshuita. Se, ketkä kodissa asuvat, määrittelee vahvasti kodin energioita, Karjalainen korostaa.

Lisäksi kaikilla kodin ilmansuunnilla on omat merkityksensä: pohjoinen on ura-aluetta, luode perheen miehen ja matkustamisen aluetta, lounas on sopiva paikka esimerkiksi makuuhuoneelle, sillä se on rakkauden ja avioliiton aluetta. Etelänurkassa taas on maineen ja menestyksen alue.

 - Siksi esimerkiksi työpöytäni sijaitsee kodin etelänurkassa, Karjalainen kertoo.

Hän korostaa, että koko kotiaan ei toki tarvitse laittaa uusiksi fengshuin oppien mukaan, vaan muutoksia voi tehdä myös pienin harkituin seikoin. Esimerkiksi kun pohjoisen ura-alueella sijaitsee Karjalaisen omassa kodissa työpöydän sijaan sohva, hän on ripustanut seinälle uratoiveisiin liittyviä mietelauseita ja kuvia.

 - Ja ihan ensiksi kannattaa lähteä liikkeelle asioista, jotka omassa kodissa tai elämässä ovat pielessä. Jos vaikka parisuhde on kunnossa, mutta terveys ei, niin kannattaa keskittyä fengshuin kautta siihen, Karjalainen vinkkaa.

Karjalainen itse innostui fengshuista kuutisen vuotta sitten törmätessään ostoksilla fengshui-oppaaseen. Innostus jatkui itseopiskelulla, ja myöhemmin hän kouluttautui Helsingissä fengshui-konsultiksi.

Hänelle itselleen fengshui on antanut mielenrauhaa ja kokemuksen siitä, että kodin sisustamisella voi vaikuttaa omaan elämäänsä muutenkin.

 - Fengshui on syvällinen tapa sisustaa. Olen itse aina tykännyt sisustamisesta, mutta esimerkiksi sisustustrendit ahdistavat. Fengshui on pitkäkestoinen sisustustrendi, jossa korostetaan omaa yksilöllisyyttä, ja oma persoona saa näkyä myös sisustuksessa. Sisustuksen ei tarvitse olla mitenkään aasialaissävytteinen ollakseen fengshuin mukainen, Karjalainen kuvaa.



Virpi Karjalaisen vinkkejä fengshuin kokeiluun

Keittiössä on jo paljon aktiivista jang-energiaa, koska siellä on uuni, liesi ja muita laitteita. Näiden vastapainoksi tarvitaan jin-energiaa, joten sinne kannattaa valita rauhoittavia värejä ja tekstiilejä.

Vältä teräviä, kulmikkaita muotoja ja suosi luonnonmukaisia kaarevia esineitä ja huonekaluissa pyöristettyjä kulmia. Sälekaihtimia parempi ratkaisu on esimerkiksi rullaverhot.

Fengshuin mukaan hyvä energia valuu asunnosta hukkaan, jos asunnon läpi näkee suoraan vastakkaisista ovista tai ikkunoista. Energiavuodon takia myös wc:n kansi ja ovi kannattaa aina sulkea.

Peilit heijastavat voimakkaasti energiaa ja tuplaavat sen mitä niistä näkyy. Peilejä ei suositella makuuhuoneeseen niin, että sänky heijastuu niistä. Käännä sänky ehjälle seinälle, pois ikkunan alta. Tue parisuhteen tasa-arvoa parillisilla esineillä ja symmetrialla.

Kun siirrät kodissa 27 esineen paikkaa, kodin energia pääsee vaihtumaan. Nurkissa energia pysähtyy helpommin.

Eteinen on kodin käyntikortti myös fengshuissa. Ulko-ovi edustaa porttia sisäisen ja ulkoisen maailman välillä ja se on qi-energian tuloväylä. Pidä se siis vapaana, valoisana ja houkuttelevana.

Katso kodin pohjapiirrustuksesta asunnon keskipiste. Yritä raivata tila tyhjäksi, jotta siellä on vapaata hengittää; kodin keskusta symboloi koko elämää, sen sujuvuutta ja terveyttä.

Katso kompassilla miten ilmansuunnat kodissasi sijoittuvat. Mieti, mitä elämänaluetta haluat korjata. Sen jälkeen voit lisäillä eri alueille niille sopivia elementtejä, esimerkiksi etelään tuli-elementtejä ja koilliseen koulutukseen liittyviä asioita. Muista raivata uudelle tilaa ja tehdä muutokset ajatuksella, pelkkä fengshui-tehosteiden lisäys entisen sisustuksen päälle ei välttämättä tuota tulosta.

Jos haluat syventyä fengshuihin lisää, suuntaa katse myös kiinalaiseen astrologiaan. Se, oletko omalta elementiltäsi vettä vai tulta, määrittää sen, mitä kotona kannattaa korostaa. Kaikille eivät käy samat ohjeet."





Ai kato, lehdessä on kerrankin joku kiinnostava juttu!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti